Медицина
Чим небезпечний побутовий пил

Чим небезпечний побутовий пил

Пил – це ті ж бактерії, які можуть загрожувати людству новими захворюваннями та епідеміями.

Звичайна пилюка не така вже нешкідлива, як здається. Це скупчення тих самих бактерій, які можуть загрожувати людству новими захворюваннями.

Пил як загроза для життя

Звичайний побутовий пил, на перший погляд цілком нешкідливий. Тим не менш, вона здатна перетворитися на пилюку нашого життя. А вся справа в бактеріях, які в ній мешкають, множаться і перероджуються в особливо стійкі до дії антибіотиків види.

То що можна «прописати» проти носіїв епідемій? До того ж чи встигне людство випередити супербактерії та усунути їхню згубну дію?

Як з’ясувалося, гени супербактерій можуть передаватися абсолютно безпечним родичам, заражаючи їх своїм імунітетом проти дії антибіотиків. У результаті колись безпечні хвороби все складніше піддаються лікуванню, а недуги, викликані супербактеріями, стійкими до антибіотиків, нерідко закінчуються летальним кінцем.

Чим небезпечний побутовий пил

Бактерії атакують людство?

Як з’ясувалося, появі супербактерій сприяло безладне застосування антибіотиків, яких бактерії поступово пристосовувалися. Ліки ж, навпаки, поступово втрачали свою силу. До того ж помітно почала відставати фармакологія.

Не секрет, що її діяльність спрямована насамперед отримання прибутку. Розробка нових препаратів у неї не в пріоритеті. З’явився навіть такий термін як антибіотикорезистентність. Під ним мається на увазі стійкість всіх збудників захворювань – вірусів, паразитів, бактерій – до дії антибіотиків. Виходить, що поки що бактерії нас випереджають.

Так, форум охорони здоров’я в Давосі в 2020-му році був присвячений проблемі розробки нових ліків проти антибіотико-резистентних бактерій. У тому числі, було вжито низку негайних заходів, серед яких:

  • Упорядкування та обмеження прийому антибіотиків;
  • Зміна схеми фінансування фармкомпаній з акцентом на розробку нових препаратів.

З одного боку антибіотики – це благо, і ми сприймаємо його як само собою зрозуміле. А якщо рятівні ліки перестануть діяти? Невже настане бактеріологічний апокаліпсис?

Питання без відповіді

Порочна практика фармкомпаній робити ставку на кількість продажів вже наявних антибіотиків, а не на розробку нових, змусило низку європейських країн переглянути схему фінансування цієї галузі.

Глобальний план подолання антибіотикорезистентності бактерій було розроблено ВООЗ ще у 2015 році. Вирішили почати з сільськогосподарської галузі, обравши як альтернативу антибіотикам вакцинацію.

Чим небезпечний побутовий пил

За ким перемога?

Картина, проте, вимальовується невтішною, особливо всередині стаціонарів. Як з’ясувалося, там підвищено скупчення всіляких бактерій, здатних будь-якої миті модифікувати у стійкий до антибіотиків вигляд.

У результаті відсоток носіїв інфекцій вже перевалив за позначку 80. При цьому антибіотиків, ефективних проти більшості бактерій, у резерві ВООЗ залишилися лічені одиниці.

До того ж, не дуже хочеться заглядати в майбутнє, яке обіцяє невтішні прогнози – за ситуації, що склалася, до 2050-го року супербактерії стануть щороку забирати життя близько 10 млн осіб. Питання «хто переможе у протистоянні людини та бактерій» поки залишається без відповіді

0

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *