Медицина
Червоний висип на долонях – можливі причини

Червоний висип на долонях – можливі причини

Висипання на руках і долонях може з’явитися з цілком нормальних причин. Наші руки часто контактують із надто гарячою або холодною водою, агресивною побутовою хімією та іншими засобами та предметами. Обвітрена і суха шкіра, навшпиньки на руках можуть з’явитися, якщо не носити рукавички взимку, не витирати руки насухо. Але є й інші причини, через які з’являються висипання на долонях та пальцях рук.

№ 1 – алергія

Алергічна реакція може виникати на фоні прийому ліків, застосування косметики або засобів побутової хімії, взаємодії з якимись хімічними речовинами на роботі, споживання продуктів, до яких є індивідуальна непереносимість.

Найчастіше алергія на руках проявляється у вигляді плям і висипки на шкірі, пухирів із рідиною всередині. Можливі й інші симптоми, наприклад, набряклість слизових оболонок, почервоніння та сльозогінність очей, першіння у горлі та кашель.

Розібратися в тому, що викликало таку реакцію, допоможе лікар-алерголог. Тактика лікування алергії: уникати контакту з алергеном, приймати препарати для зменшення чутливості, АСІТ-терапія, коли на якийсь час (до кількох років) вдається знизити чутливість до алергену. Народні засоби від алергії на руках розповідаємо за цим посиланням https://arthro.com.ua/?p=30774.

№ 2 – дерматит

Дерматит проявляється червоними плямами на долонях, які можуть свербіти, а при значній мірі вираженості доходити до виразкового ураження шкіри. Дерматит – це загальна назва реакції запального типу на фізичні, хімічні, мікробні чинники.

Виникає під впливом:

  • зовнішніх факторів (ультрафіолету, гарячого чи холодного повітря, хімічних речовин, тертя шкіри, бактерій та вірусів);
  • внутрішніх факторів (алергії, гіповітамінозу, порушень обміну речовин, зниження активності імунітету, захворювань шлунково-кишкового тракту, прийому низки препаратів).

Розрізняють контактний, атопічний, алергічний та інші види дерматитів. Уточнювати вид дерматиту, причину та методи лікування потрібно з лікарем-дерматовенерологом.

№ 3 – лишай (дерматомікоз)

Ураження шкіри грибковою інфекцією може призвести до появи на ній сухих або мокнучих плям червоного кольору та округлої форми. Може виникати між пальцями або на відкритих поверхнях шкіри. Дерматовенеролог призначає медикаментозне лікування.

Червоний висип на долонях – можливі причини

№ 4 – екзема (дерматоз)

Це гостре або хронічне запальне захворювання із симптомами, що нагадують дерматит: свербіж на шкірі, дрібні висипання бульбашок із рідиною всередині. #Екзема розвивається при комплексному впливі інфекційних, алергічних, нейроендокринних та інших факторів.

№ 5 – псоріаз

Це захворювання аутоімунного типу, при якому виникає надмірне зростання клітин шкіри, що призводить до появи плям у вигляді бляшок, висипки на різних ділянках шкіри.

№ 6 – синдром «рука-нога-рот»

Це одна зі спрощених назв ентеровірусного везикулярного стоматиту. Викликається ентеровірусом із сімейства Коксакі, проявляється локальними симптомами на руках, у роті, на ногах у вигляді хворобливих бульбашок, наповнених рідиною. Інші симптоми: підвищена температура, біль у горлі, загальна слабкість та інші прояви інтоксикації організму.

№ 7 – імпетиго

Це поширена шкірна інфекція, збудники якої – стафілококові, стрептококові бактерії. Імпетиго може передаватися через контакт із хворою людиною або як побічний ефект педикульозу, корости, вітряної віспи, екземи. Найчастіше виникає у дітей, якщо в колективі є дитина, яка захворіла.

Що робити з появою червоних плям? Все залежить від причини проблеми. Рекомендації щодо лікування можна давати тільки після встановлення діагнозу та причини захворювання. Почніть із консультації лікаря-дерматолога та огляду.

0

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *