Про все
У качки намокає перо – причини та що робити

У качки намокає перо – причини та що робити

Чому у качки намокає перо? Намокаюче оперення качок є одним із найпоширеніших захворювань серед водоплавних, яке пов’язане з тим, що птахові обмежений допуск до води. Інші причини появи хвороби – неправильне харчування, нестача вітамінів, зовнішні паразити.

Але якщо господарі забезпечують своїм водоплавним можливість регулярно купатися у водоймі, а також збалансоване щоденне меню, то подібна хвороба цих качок не виникне. Але все ж таки птахівники повинні знати, як впоратися з хворобою, якщо вона все ж таки з’явилася, або проводити профілактичні заходи, щоб знизити ризик її появи. Про інфекційні захворювання качок читайте у цій статті https://xsmart.com.ua/?p=33762.

Опис захворювання

У підстави хвостового оперення у водоплавних розташована куприкова заліза, яка виробляє мастило. Щоразу, перебуваючи у водоймищі, качки ретельно чистять усі оперення до плавання, а також після нього. Також при цьому стимулюється робота сальної залози, розподіляючи її по всьому оперенню і роблячи його водовідштовхуючим.

Якщо ж заліза не виробляє мастило, або качки не мають постійного доступу до води, то вони не можуть наносити маслянисту речовину на пір’я та змивати з них бруд. Тому пір’я, зазвичай водонепроникні, намокають і залишаються зволоженими і після того, як ці птахи виходять із води.

Зволоженими можуть залишатися не тільки зовнішні, але і внутрішні пір’я, що може стати причиною переохолодження водоплавних. Господарі часто хворих водоплавних не пускають плавати, але це лише ускладнює перебіг захворювання.

При забрудненні оперення та неможливості почистити його у водоймі мастило не працюватиме ефективно. Тому в оперенні можуть з’явитися паразити, а очиститися від них качки поза водоймою не зможуть.

У качки намокає перо – причини та що робити

Причини, чому у качки намокає перо

Причин виникнення намокання оперення у качок може бути кілька:

  • недостатнє купання;
  • загальне нездужання;
  • погане харчування;
  • нестача необхідних вітамінів;
  • порушення функції або закупорювання куприкової залози.

Наявність вошей та інших паразитів, що провокують часті чистки пір’я, також може спровокувати хворобу – качки через них слабшають, у них погіршується здоров’я. І все замикається у порочне коло.

Як лікувати

Щоб вилікувати качку, спочатку її слід зловити і викуповувати у воді з м’яким рідким засобом для миття посуду, потім добре сполоснути під проточною водою, щоб видалити старе мастило і весь бруд з оперення. Потім птиці дають повністю обсохнути.

У період лікування не слід давати водоплавцям деякий час купатися, лише періодично дозволяти їй мочити голову. Це стимулює процес очищення пір’я за допомогою мастила.

І лише через 4-5 діб можна випускати качок плавати у водоймі, але недовго. А після того, як оперення водоплавних стане знову водонепроникним, качок випускають купатися в колишньому режимі.

0

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *